Tarjous

VODVOD eli Video On Demand palvelu mahdollistaa elokuvien vuokraamisen internetin kautta. VOD on kilpailija perinteiselle elokuvan vuokraukselle ja laillinen vaihtoehto piraatti elokuville.Headweb
Headweb palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen, mutta se on ilmaista.
Elokuvien hinta on 2,99€-3,99€. Maksaminen tapahtuu Headwebin tililtä, johon voi siirtää rahaa suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla, eli jossain mielessä turvallista ja niidenkin käytettävissä, joilla ei ole luottokorttia.

Headweb toimii tietokoneella Windows, Mac ja Linux ympäristöissä. Palvelua on myös mahdollista käyttää iPadissä, Boxeessa, Plexissä, Playstation 3:ssa, Xbox 360:ssa sekä LG Smart TV:ssä. Osaan elokuvista käytetään silverlightia ja osaan flashia. Adobe Flash on saatavilla Windowsiin, Maciin ja Linuxiin. Microsoft Silverlight on saatavilla vain Windowsiin ja Maciin, joten kaikki elokuvat eivät ole tuettuina muilla alustoilla. Myöskään Linuxin käyttämä Moonlight ei ole vielä tuettuna.

iPadille ei ole olemassa omaa ohjelmaa, mutta sitä pystyy käyttämään safarin HTML5 laajennuksella. Selaimessa sivusta kannattaa luoda pikakuvakkeen, jolloin se näyttää omalta ohjelmalta ja toimii koko kuvaruudun kokoisena. iPad ei tue Adobe Flashia tai Microsoftin Silverlightia, joten aivan kaikki elokuvat eivät ole siinä vuokrattavissa.
iPadin avulla elokuvia voi katsoa kätevästi myös olohuoneen televisiosta, käyttämällä iPadin tv-out kaapelia, joskaan kuva ei ole laajakuvamuodossa. Apple TV:n kanssa käytettävä Airplay ei ainakaan vielä ole kunnolla tuettuna.

Tarjolla olevissa elokuvissa on mukana suomenkieliset tekstit sekä lastenelokuvat on puhuttu suomeksi. Tekstitys ja duppaus eivät ole pakollisia ja ne saa kytkettyä pois päältä.
Elokuvat vuokrataan 48 tunniksi, jonka aikana niitä voidaan katsoa niin monta kertaa kuin haluaa. Samaa elokuvaa voi katsoa useilla eri laitteilla vuokra-aikana.

Headwebin iPad käyttöliittymä on selkeä ja looginen.

Elokuvan laadun voi säätää automaattisesti yhteysnopeuden avulla.


Apple iTunes Store - Elokuvavuokraus
iTunes Store vaatii Apple ID:n rekisteröinnin, jos sitä ei ole jo ennestään. iTunes Storen kautta voi sekä ostaa että vuokrata elokuvia. Elokuvien vuokraus maksaa 2,99€-4,99€. Ostettavat elokuvat maksavat 5,99-16,99 riippuen julkaisupäivästä ja siitä on elokuva HD- eli teräväpiirto laatuinen vai SD- eli normaali laatuinen. Myös halvempia elokuvia saattaa löytyä alennuksesta.

iTunes elokuvan vuokrausta voi katso tietokoneella Macissä ja Windowsissa iTunes ohjelman kautta. Muilla laitteilla sitä pystyy katsomaan Apple Tv:llä, iPadillä, iPhonella ja iPod Touchillä. Mitään suoraa tukea ei ole Linux käyttäjille.

iTunes Storessa elokuvien etsiminen ja selaaminen on helppoa. Elokuvien kommentointi on mahdollista sekä muiden käyttäjien kommenttien lukeminen. Kaikkia elokuvia pystyy katsomaan kaikilla tuetuilla laitteilla.

Tällä hetkellä kovin monessa iTunes elokuvassa ei ole suomenkielisiä tekstejä. Myös suomeksi dubattuja lastenelokuvia alkaa jonkin verran löytymään. Kaikista elokuvista löytyy joko traileri tai lyhyempi esittely elokuvan alusta. Esimerkiksi TRON: Legacy elokuvasta pystyi katsomaan 10 minuuttia ilmaiseksi.

Elokuvan maksaminen tapahtuu kuten mikä tahansa iTunes Store-ostos eli syöttämällä Apple ID:n salasana. Vuokrauksesta tulee myöhemin sähköposti, josta löytyy luottokortilta laskutettava summa. iTunes Storessa on mahdollista käyttää myös lahjakortteja. Jos et satu omistamaan luottokorttia tai et halua sitä jostain syystä käyttää, lahjakortti on yksi vaihtoehto elokuvien maksamiseen ja sinun ei tarvitse maksaa mitään ylimääräistä.
Elokuvan vuokrattuaan sen katsomisen voi aloittaa 30 päivän sisällä, mutta elokuvan lataus alkaa välittömästi. Näin ei haittaa vaikka internetyhteys olisi vähän hitaampi ja elokuvat voi ladata valmiiksi odottamaan parempaa hetkeä. Varsinainen vuokrausaika alkaa ensimmäisestä katselukerrasta, jolloin 48 tunnin aikana elokuvaa voi katsoa niin monta kertaa kuin haluaa.

Kokonaisuudessaan iTunes elokuva vuokraus on toimiva ja erittäin miellyttävää käyttää. Jos vuokraus ei jostain syystä toimi tai miellytä, ystävällinen Applen asiakaspalvelu ei jätä asiakasta pulaan ja hyvittää elokuvan hinnan Apple Store tilille.

iPadissä elokuvien ostaminen ja vuokraus tapahtuu iTunes Storesta
Iron Sky elokuvan vuokraus iTunes Storessa 3,99€Viaplay - Elokuvapaketti


Viaplay on kuukausiveloitteinen Elokuva- ja Tv-paketti. Maksat vain kuukausi maksun jonka jälkeen voit katsoa elokuvia ja Tv-sarjoja rajoittamattomasti. Elokuva + Tv-paketilla hinta on 9,95€, tosin tällä hetkellä ensimmäinen kuukausi on ilmainen. Tilaus jatkuu aina automaattisesti, mutta voit lopettaa sen koska vain. Kuulostaa todella houkuttelevalta. Automaattisen laskutuksen pystyy hoitamaan vain luottokortin kautta. Myös palveluun rekisteröityminen vaatii voimassa olevan luottokortin.

Viaplay toimii tietokoneella sekä Windowsissa että Macissä, joissa käytetään videoiden toistoon Silverlightia. Palvelu ei kuitenkaan toimi Linuxeissa, mikä on minusta todella suuri miinus. Muita tuettuja laitteita tai järjestelmiä ovat Android, iOS (iPhone ja iPad), Samsung smart TV, LG Smart TV, Panasonic Smart TV sekä Viasatin HD-digiboksi.

Omaan pari vuotta vanhaan Samsungin TV:sen asensin kyseisen ohjelman, mutta ohjelma pyysi päivittämään TV:n ohjelmistoa. Kun yritin päivittää TV:n ohjelmistoa, ilmoitti se olevansa jo ajantasalla, eli se siitä. Ilmeisesti TV:n rauta ei vaan tukenut kyseistä video formaattia.
iPadiin asensin ilmaisen Viaplay ohjelman ja testasin tuon ilmaisen kuukauden ajan TV+Elokuva pakettia. Katsoin suurimman osan elokuvista TV:stä AppleTV:n avulla, siirtämällä kuvan iPadistä Airplayn avulla. Viaplay ohjelma tuki Airplayta, mutta monessa elokuvassa se oli estetty tekijänoikeudellisista syistä. Pienellä säädöllä tuon sai kuitenkin ohitettua, sillä seurauksella että tekstit eivät aina näkyneet tai kuva ei ollut täysi kokoinen TV:n näytöllä. Lähes kaikki tietokoneelta löytyneet elokuvat löytyivät myös iPad ohjelmasta.

Kaikki vieraskieliset elokuvat on tekstitetty suomenkielellä sekä osa lastenelokuvista on puhuttu suomeksi. Elokuvavalikoimassa on myös paljon pohjoismaisia elokuvia sekä esimerkiksi ranskalaisia elokuvia. Muuten elokuvavalikoima ei minusta ole niin hyvä kuin iTunesissa tai Headwebissä, vaikkakin elokuvia on paljon. Taas voisi todeta, että määrä ei korvaa laatua.

Vaikka teknisesti Viaplay ei ole samalla tasolla kuin esimerkiksi netflix on tarjonta hyvä verrattuna kuukausi hintaan. Jos kuukauden koeaika ei riitä vaan haluat uuden kuukauden katseluajan voit luoda toisen tunnuksen uudella luottokortilla. Katso tilaamis sivun maksamis osiosta miten voit luoda virtuaalisia luottokortteja. Tarvitset luottokortin, jossa on vähintää 1 euron raja.

Viaplayn iPad ohjelman käyttöliittymä


Netflix - VOD-palveluNetflix.com VOD-palvelu aloitti toimintansa Suomessa 18.10.2012. Netflix palvelussa lähes kaikissa elokuvissa ja tv-sarjoissa on tekstitys tai duppaus suomeksi ja niitä voi katsoa rajattomasti yhdellä kuukausimaksulla. Elokuvia voi katsoa mm. Xboxilla, PS3:lla, Wii:llä, Apple TV:llä, iOS-laitteilla, Android-laitteilla sekä Windows, Mac ja Linux tietokoneilla. Linuxissa katsominen onnistuu XBMC pluginin avulla. Palvelun normaali kuukausihinta on 7,99€.

Suomi Netflixin tarjonnassa ei ole vielä kovin paljoa uusia elokuvia. Sitävastoin vanhempia elokuvia on paljon ja niiden tarjonta on hyvä. Jos vertaa tarjontaa Jenkki Netflxiin, niin siellä elokuvia on paljon enemmän ja ne ovat uudempia.